Skip to main content
Please wait...

Novosti

Obavještavamo vas da je UNESCO otvorio Poziv za dostavljanje nominacija za UNESCO/A1 Fozan međunarodnu nagradu za promicanje mladih znanstvenika u području znanosti, tehnologije, inžinjeringa i matematike.

Nagradom se odaje priznanje dostignućima mladih ljudi koja doprinose društveno-ekonomskoj transformaciji i razvoju na globalnoj razini, a istodobno se povećava interesovanje mladih, posebno djevojaka i žena za znanost kako bi se promovisala rodna ravnopravnost, znanstvena pismenost i izbor znanstvene karijere.

Nominacije se dostavljaju putem online platforme https://unescoalfozanprize.org/, a rok za dostavljanje kandidatura je 15.11.2022. godine.

 

Posredstvom Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine, Ministarstvo za nauku, visoko obrazovanje i mlade Kantona Sarajevo je obaviješteno da Meksička agencija za međunarodnu razvojnu saradnju (AMEXCID) poziva strane državljane koji su zainteresovani za školavanje na dodiplomskom, master ili doktorskom nivou, učešću u diplomskim ili postdoktorskim istraživanjima ili za učešće u programima mobilnosti, da se prijave na Program stipendiranja meksičke vlade za strane studente u 2022. godini.

Krajnji rok za prijavu je 24.07.2022. godine, a aplikacije se podnose elektronski, putem Sistema za upravljanje akademskom saradnjom (SIGCA) preko web stranice: https://sigca.sre.gob.mx/login

 

 

Projekat "Jačanje sestrinstva u Bosni i Hercegovini" koji se realizuje uz pomoć Vlade Švicarske najavljuje otvaranje konkursa za dodjelu stipendija za master i doktorske studije iz oblasti zdravstvene njege.

Medicinske sestre zauzimaju ključno mjesto u pružanju primarne zdravstvene njege i imaju potencijal da značajno doprinesu poboljšanju zdravstvenog statusa stanovništva Bosne i Hercegovine.

Rok za prijave je do 31.jula 2022.godine.

Obrazac za prijavu, dodatne informacije o kriterijima i potrebnoj dokumentaciji bit će objavljeni na www.fondacijafami.org ili facebook.com/FondacijafamiBiH.

 

Posredstvom Ministarstva vanjskih poslova BiH obaviješteni smo da će Ministarstvo poduzetništva i turizma Rumunije započeti proces selekcije kandidata za dodjelu 40 stipendija stranim državljanima koji žele studirati u Rumuniji od akademske 2022/2023 godine.

Prijava se mogu podnijeti elektronski do 31. jula 2022. godine putem mail adrese: burse2022@dce.gov.ro.

Sve neophodne informacije o načinu prijave i studiranju u Rumuniji dostupne su na:

http://www.imm.gov.ro/ro/2018/11/13acordarea-de-burse-de-studii-in-romania-pentru-cetatenii-straini.

 

Da li ste znali? 63% povrsine BiH pokrivaju šume. Na Šumarskom fakultetu u Sarajevu su pronašli način kako da bolje istražimo naše šumsko bogatstvo kako bismo ga lakše sačuvali.

Danas je na njihovu adresu stigao citometar-uređaj koji omogućava mjerenje fizičkih i hemijskih karakteristika ćelija.

Više na: https://www.facebook.com/545038508867046/posts/pfbid0bbnT4Loe6cHhyj47PgeyRZk7GT8YgbpT8zxKRcZ8aaJD2WotSd2CbfZqVDKij9wl/?d=n

Svečana promocija doktora nauka Univerziteta u Sarajevu upriličena je u četvrtak, 23. juna 2022. godine u Narodnom pozorištu Sarajevo.

Svečanosti je prisustvovala i ministrica za nauku, visoko obrazovanje i mlade Kantona Sarajevo, prof.dr. Aleksandra Nikolić.

U svečanoj Sali Rektorata Univerziteta u Sarajevu, u četvrtak, 16.juna 2022. godine održana je promocija monografije Stories about music in Bosnia and Herzegovina:Dedicated to Folk Rabe autorica prof.dr. Lane Šehović, prof.dr.Fatime Hadžić, prof.dr. Jasmine Talam i prof.dr. Tamare Karača Beljak.

Monografija je nastala kao rezultat višegodišnjih istraživanja u okviru Instituta za muzikologiju muzičke akademije Univerziteta u Sarajevu. Zahvaljujući saradnji sa istraživačima iz Svenskt visarkiv, Institut je dobio digitalne kopije dokumentacije i terenskih zvučnih snimaka jednog od najznačajnijih švedskih kompozitora Folke Rabea.

Ministarstvo za nauku, visoko obrazovanje i mlade Kantona Sarajevo je zaprimilo akt Ministarstva civilnih poslova BiH broj: 09-33-1-3236/22 od 09.06.2022. godine koja se odnosi na poziv Jadransko – jonske inicijative za stipendiranje dvogodišnjeg master studija na Marche politehničkom univerzitetu (Ankona, Italija) u akademskoj 2022-2023. godini.

Dodatne informacije se mogu naći na stranici http://www.aii-ps.org ili u prilogu ispod teksta.

 

U saradnji sa nacionalnim COST koordinatorima zemalja Zapadnog Balkana, COST  - European Organisation on Science and Technology – organizira COST informativni događaj, 20.6.2022. godine, online.

Info dan ima za cilj da informiše istraživače i inovatore iz Bosne i Hercegovine i drugih zemalja Zapadnog Balkana o pravilima za učešće u COST akcijama, ulozi i utjecaju programa u promociji i širenju istraživačke izvrsnosti, kako predložiti ili se povezati s COST akcijama.

Informacija o događaju i agenda je objavljena na web stranici COST-a: https://www.cost.eu/cost-events/cost-info-day-wbc-2022/

Povodom svjetskog dana okoliša, dana 06.06.2022. godine Udruženje „CROA“ organizovalo je sajam pod nazivom „Čuvari energije“.

Projekat je realizovan pod pokroviteljstvom Ministarstva za nauku, visoko obrazovanje i mlade Kantona Sarajevo.

Sajmu je prisustvovala i ministrica za nauku, visoko obrazovanje i mlade Kantona Sarajevo, prof.dr. Aleksandra Nikolić. Kako je istakla, opredijeljenje ministarstva je podrška mladim ljudima, idejama i podizanju svijesti mladih sugrađana o održivom razvoju, očuvanju okoliša i racionalnom korištenju energije.

Westminster fondacija za demokratiju u partnerstvu sa Humanity in Action BiH organizuje četverodnevni "Youth Policy Camp" za 25 mladih između 18 i 25 godina iz cijele Bosne i Hercegovine. Kamp će se održati u periodu od 18.07. do 21.07.2022. godine u hotelu Monti na Igmanu.

Kroz niz interaktivnih radionica, Kamp mladih politika će mladima pružiti znanje i vještine za bolje razumijevanje procesa koji se odvijaju unutar političkog sistema Bosne i Hercegovine, s posebnim fokusom na glasanje na izborima kao jedan od temelja demokrata kihne društvo. Cilj kampa je povećanje učešća mladih u društvenim i političkim procesima unutar njihovih lokalnih zajednica u BiH.

Obaviještavamo sve zainteresovane da Vlada Malezije nudi stipendije za master studije iz različitih oblasti na univerzitetima u Maleziji.

Stipendije se dodjeljuju u okviru MTCP programa, malezijskog programa za tehničku saradnju, koji nudi više od 60 programa tehničkog osposobljavanja i izgradnje kapaciteta u zemljama u razvoju kao i saradnju sa vodećim lokalnim institucijama za obuku i međunarodnim razvojnim partnerima.

Prijave za ovaj master program vrši se online putem, a sve neophodne informacije o ovom programu kao i o uslovima za dobivanje stipendija i potrebnim dokumentima za apliciranje mogu se naći na web stranici https://biasiswa.mohe.gov.my/INTER/login.php

Prijave se mogu podnijeti od 16. juna 2022. godine, a krajnji rok za podnošenje prijava je 16.07.2022. godine.

 

Centralnoevropska inicijativa (CEI) je u okviru Programa razmjene znanja (Know-how-Exchange Programme - KEP) raspisala javni poziv za dostavu projektnih prijedloga. Poziv je otvoren za privatne i javne ustanove, međunarodne i nevladine organizacije iz zemalja CEI. Projektne prijedloge ne mogu podnositi fizička lica.

Projektni prijedlozi moraju biti u skladu sa CEI Akcionim planom. Dokument je dostupan na internet stranici Centralnoevropske inicijative putem linka:

https://www.cei.int/sites/default/files/publications/downloads/CEI%20Plan%20of%20Action%20DIGITAL%20ESEC%20FINAL.pdf

Ministarstvo za nauku, visoko obrazovanje i mlade Kantona Sarajevo je zaprimilo akt Ministarstva civilnih poslova BiH o UNESCO ASPnet pozivu za svjedočenje učenika i nastavnika u cilju ilustracije uticaja COVID - 19 pandemije na učenike.

Objavljena Publikacija o uticaju COVID - 19 pandemije - glas učenika: rezultati i poreporuke su objavljenja na zvaničnoj web stranici UNESCO-a https://unesdoc.unesco.org/ark:/pf0000379269?posInSet=1&queryld=25ca796c-a216-403b-a0c5-5d5788520888

Publikacija je rezultat saradnje između UNESCO-a i Vijeća Evrope.

Više informacija o pozivu se nalazi u prilogu.

Ministarstvo za nauku, visoko obrazovanje i mlade Kantona Sarajevo je zaprimilo akt Ministarstva civilnih poslova BiH u kojem navode da im je Japanska organizacija "Goi Peace Foundation" proslijedila informaciju o međunarodnom takmičenju iz eseja za mlade 2022. koje se ove godine organizuje u nastojanju  da se energija, kreativnost i inicijativa mladih u svijetu iskoristi za promociju kulture mira i održivog razvoja.

Tema ovogodišnjeg eseja nosi naziv "Moje vrijednosti". Ova tema je zanimljiva s obzirom da naše vrijednosti određuju način na koji razmišljamo i djelujemo, te oblikuju društvo u kojem živimo.

Prijave se podnose najkasnije do 15. juna 2022.godine.

Sve detaljne informacije možete pronaći na weblinku: https://www.goipeace.or.jp/en/work/essay-contest

 

Poklon paket kulturnog sadržaja za 2022.godinu  

Ako ove godine punite 18-godina i živite u Kantonu Sarajevo možete se registrovati

https://forms.office.com/Pages/ResponsePage.aspx?id=7wV7LxfJPUOruHoFpyr…;

i dobiti šest besplatnih ulaznica za kulturne sadržaje, i to za tri pozorišne predstave i za tri posjeta muzejima. Poslije registracije možete preuzeti poklon set ulaznica i to za Narodno pozorište, Pozorište mladih, Sarajevski ratni teatar, ali i za Zemaljski, Historijski, te Muzej ratnog djetinjstva.  

Pred vama se nalazi publikacija „Fact i fake u medijima“, kojom je Fondacija INFOHOUSE finalizirala sudjelovanje u regionalnom projektu SNAŽNI –  Mediji bez mržnje i dezinformacija, a uz podršku Europske unije.

Priliku da INFOHOUSE bude dio projekta pružila je Fondacija za razvoj medija i civilnog društva „Mediacentar“, kroz poziv za podnošenje prijedloga projekata „Promocija medijske i informacijske pismenosti u malim gradovima i ruralnim područjima.

Nakon edukativnih sesija za građanke i građane, te posebno mlade iz Bratunaca, Srebrenice, Zvornika, Gruda, Ljubuškog, Širokog Brijega, Sarajeva i Istočnog Sarajeva zaključili smo da nam je potreban snažniji razvoj medijske pismenosti, koji bi pomogao da od pasivnih primatelja medijskih informacija postanemo aktivni građani javne sfere.

Ambasada Slovačke Republike u Bosni i Hercegovini je, u okviru dugoročnog plana razvojne saradnje, objavila Poziv za dodjelu stipendija za cjelokupan studij za akademsku 2022./2023. godinu. 

Stipendija uključuje i program učenja slovačkog jezika, što pruža jedinstvenu priliku za buduće studente da cjelokupne studije završe na nekom od prestižnih slovačkih univerziteta. Za Bosnu i Hercegovinu su u akademskoj 2022./2023. godini predviđene ukupno tri stipendije u oblastima: pedagogija, ekonomija i menadžment, ekologija, biotehnologija, agrikultura, drvna tehnologija, šumarstvo, arhitektura, mašinstvo, građevinarstvo, kibernetika, elektrotehnika i elektronika, hemija, prehrambena tehnologija, saobraćaj, rudarstvo, medicina i javno zdravstvo.

Rok za podnošenje online aplikacija je 30. maj 2022. godine, a apliciranje se vrši putem internet stranice: www.vladnestipendia.sk

Skupština Kantona Sarajevo je na 52. Radnoj sjednici, održanoj  10.05.2022. godine, utvrdila Nacrt Zakona o visokom obrazovanju. Isti je upućen u Javnu raspravu koja će trajati 45 dana.

Dodatne informacije možete pronaći na linku:

https://skupstina.ks.gov.ba/sites/skupstina.ks.gov.ba/files/nacrt_zakona_1.pdf

Ministarstvo

Ministarstvo

Reisa Džemaludina Čauševića, Sarajevo

Telefon: +387(0)33 562-029
Fax: 387(0)33 562-031
info@mon.ks.gov.ba


MINISTRICA

Aleksandra Nikolić
Telefon: +387(0)33 562-030, +387(0)33 562-029


SEKRETAR MINISTARSTVA

Belma Trajkov
Telefon: +387(0)33 562-028


VIŠI REFERENT ZA ADMINISTRATIVNE POSLOVE

nINA tIRIĆ
Telefon: +387(0)33 562-130

Sektor za visoko obrazovanje

Sektor za visoko obrazovanje
POMOĆNICA MINISTRICE

Azra Ivazović
Telefon:+387(0)33 562-132
azra.ivazovic@mon.ks.gov.ba


STRUČNA SAVJETNICA ZA VISOKO OBRAZOVANJE I NASTAVU

Adisa Hota
Telefon:+387 (0) 33 562–132
adisa.hota@mon.ks.gov.ba


STRUČNA SAVJETNICA ZA DRUGOSTEPENO UPRAVNO RJEŠAVANJE

Elmedina Pandžić
Telefon:+387 (0) 33 562–186

Sektor za nauku

Sektor za nauku
POMOĆNICA MINISTRICE

Mr.sci. Azemina Njuhović
Telefon:+387(0)33 562-069
azemina.njuhovic@mon.ks.gov.ba


STRUČNI SAVJETNIK ZA OSIGURAVANJE UVJETA ZA KVALITET U OBLASTI NAUČNOISTRAŽIVAČKE DJELATNOSTI

Mr. Marina Cicović
Telefon:+387(0)33 562-132
marina.cicovic@mon.ks.gov.ba


Elma Kudić
Telefon:+387(0)33 562-278
elma.kudic@mon.ks.gov.ba

Sektor za mlade

Sektor za mlade
VIŠI STRUČNI SARADNIK ZA SARADNJU SA OMLADINSKIM SEKTOROM I OMLADINSKIM UDRUŽENJIMA

Jelena Šantić Stefanoska
Telefon:387(0)33 562-205


VIŠI STRUČNI SARADNIK ZA KOORDINIRANJE MEĐURESORNE SARADNJE U PITANJIMA MLADIH

Melisa Hajdarović-Marinković
Telefon:387(0)33 562-205

Sektor za finansijsko – računovodstvene poslove

Sektor za finansijsko – računovodstvene poslove
POMOĆNIK MINISTRICE

Nihad Šeta,dipl.ecc
Telefon:+387 (0)33 562-259
nihad.seta@mon.ks.gov.ba