Skip to main content
Please wait...

Učešće Bosne i Hercegovine u programu ERASMUS+ za period 2021 - 2027. godine

Datum

Ministarstvo civilnih poslova Bosne i Hercegovine obavijestilo je Ministarstvo za nauku, visoko obrazovanje i mlade Kantona Sarajevo o načinu učešća Bosne i Hercegovine u programu Europske Unije Erasmus+ za period 2021-2027.godine.

Naime, za učešće Bosne i Hercegovine u Erasmus+ programu do 2027. godine nije potrebno potpisivati novi sporazum. Novi naziv za „partnerske zemlje“ što je bio status Bosne i Hercegovine u prethodnom periodu se mijenja i za period do 2027.godine glasi „nepridružene treće zemlje“.

Iako je za učešće u programu Erasmus+2014.godine osim potpisivanja sporazuma bilo potrebno platiti i ulaznu kartu za učešće u mrežama i platformama u okviru Programa, u novom programskom ciklusu, ulazna karta se više neće morati plaćati. Bosna i Hercegovina će nastaviti koristiti fondove namjenjene za Zapadni Balkan za učešće u aktivnostima unutar međunarodne dimenzije Erasmus+ programa.

Naredni „Poziv za dostavljanje projektinih prijedloga“ za Erasmus+ za 2022.godinu biće pokrenut krajem 2021.godine, a Europska komisija će blagovremeno obavijestiti partnere iz Zapadnog Balkana o tačnom datumu, uslovima, kao i rokovima prijave.