Skip to main content
Please wait...

Ministrica Hota-Muminović ugostila turskog atašea Eteu: Cilj nam je postati društvom znanja

Datum

Ministrica za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo Naida Hota-Muminović ugostila je turskog atašea za obrazovanje u Ambasadi Republike Turske u Bosni i Hercegovina Vasi Eteu.

Uvaženi ataše Etea je poželio ministrici sretan i uspješan rad, te joj predstavio dosadašnje projekte i saradnju resornog ministarstva i Ureda za obrazovanje Republike Turske u BiH.

Ministrica Hota-Muminović se zahvalila atašeu na dosadašnjoj podršci Republike Turske, te iskazala nadu da će se ista nastaviti i dalje, kao i da će se pokrenuti i implementirati čitav niz novih projekata.

Kako se cijeli svijet suočava sa izazovima koje je izazvala pandemija COVID-19, a sektor obrazovanja je jedno od najviše pogođenih područja društvenog djelovanja i života, jedna od tema sastanka je bila i realizacija obrazovnog procesa u vrijeme pandemije.

Ataše Etea je podijelio iskustva Republike Turske o reakcijama obrazovnog sektora u prethodnom periodu i realizaciji online nastave putem Obrazovne informativne mreže (EBA) i platforme digitalnog obrazovanja u ovoj zemlji.

"Republika Turska je spremna da pruži podršku putem prenosa znanja i iskustava, čime bi se dodatno unaprijedio obrazovni sistem Kantona Sarajevo, siguran sam", predložio je ataše Etea.

U nastavku sastanka razgovaralo se i o povećanju mobilnosti nastavnika i učenika, kroz nastavak uspostavljanja saradnje između škola u Kantonu Sarajevo i Republike Turske, kao i o realizaciji mogućih studijskih posjeta u narednom periodu, a koje bi ovisile o epidemiološkoj situaciji.

I pored velikog broja realizovanih projekata sa Republikom Turskom, dogovoreni su naredni koraci i aktivnosti koje će otvoriti nove mogućnosti za saradnju i poboljšanje odgojno-obrazovnog rada u Kantonu Sarajevo tj. omogućiti izravnu saradnju na projektima sa školama u područjima od zajedničkog interesa.

"Tu se prije svih misli na infrastrukturna ulaganja, upravljanje školom, informacijske i komunikacijske tehnologije, digitalne kompetencije i poduzetništvo, kao i na druge teme važne za razvoj ljudskih potencijala. Sve ovo navodim jer nam je cilj postati društvom znanja", istakla je ministrica Hota-Muminović.

Ataše Etea je izrazio spremnost za podršku svim navedenim aktivnostima.