Skip to main content
Please wait...

Ministrica Hota-Muminović posjetila Treću gimnaziju: Svaki međunarodni projekt je prilika za povećanje kompetencija nastavnika

Datum

Ministrica za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo Naida Hota-Muminović posjetila je danas sa saradnicama Treću gimnaziju Sarajevo.

Tom prilikom, razgovarala je sa Upravom škole i nastavnim kadrom o aktuelnoj situaciji uzrokovanoj pandemijom koronavirusa, koja se negativno odražava i na odvijanje odgojno-obrazovnog rada.

Ukazano je i na sve prednosti i nedostatke dosada provedenih modela odgojno-obrazovnih procesa.

U fokusu razgovora bila su i pitanja vezana za implementaciju projekta „eDnevnik“ u srednjim školama, kao i međunarodnog projekta „Tabla“.

Ministrica Hota-Muminović je analizirajući ova pitanja istakla „kako je svaki međunarodni projekt prilika za povećanje kompetencija nastavnika koji u njima učestvuje“, a time i unapređenje kvaliteta škola u koje oni donose nova znanja stečena na ovaj način, i to posebno kroz proces njihovog prenosa kolegama i učenicima.

Direktorica Senada Salihović i zamjenica direktorice Amra Čolić informisale su ministricu o dosadašnjim aktivnostima u realizaciji „eDnevnika“ i izložile prijedloge za sljedeću fazu njegove implementacije, a koji su u skladu sa mogućnostima škola.

Ministrica Hota-Muminović je tokom posjete školi, posjetila i čas „Genius Lab sekcije“ koju vodi profesor Admir Demir.

Učenici sa IT izbornog područja prezentovali su ministrici upotrebu inovativnih načina upotrebe tehnoloških alata - računara i projektora, pametne ploče, te mobilnih uređaja i printera, kojima je moguće unaprijediti nastavu.

Učenici su s ponosom istakli kako realiziraju i projekt printanja grbova naše zemlje koji će biti postavljeni u svakom kabinetu Treće gimnazije.

Na kraju današnje posjete, direktorica je izrazila zahvalnost na posjeti i poželjela da se u skorije vrijeme prevaziđu izazovi aktuelne situacije izazvane pandemijom, te da se uz zajednički rad i djelovanje unaprijedi odgojno-obrazovni sistem u Kantonu Sarajevo.