Skip to main content
Please wait...

Održani webinari o primjeni multimedijalnog sadržaja u nastavi, te o značaju umjetnosti u obrazovanju

Datum

U želji da svim sudionicima nastavnog procesa zaposlenim u obrazovnim ustanovama u Kantonu Sarajevo obezbijedi kontinuiranu podršku u realizaciji online i kombinovane nastave, Ministarstvo odgoja i obrazovanja Kantona Sarajevo u saradnju sa UNICEF-om nastavlja sa realizacijom novog ciklusa webinara.

Tokom sedmice održani su webinari na teme „Multimedijalni sadržaji u nastavi – primjeri primjene“, kao i oni posvećeni umjetnosti u obrazovanju, prije svega baletu i filmskoj muzici.

U okviru prvog predavanja fokus je stavljen na web alate za kreiranje multimedijalnog sadržaja, potkrijepljenih primjerima radova nastavnika iz škola, ali i učeničkih radova. Kroz niz praktičnih tutorijala prezentirani su programi za izradu i obradu grafičkih sadržaja, pravljenja interaktivnih prezentacija, video uradaka i slično. Nastavnicima je omogućen bogat izvor alata za kreiranje privlačnih i motivirajućih sadržaja koji zadržavaju učeničku pažnju dovoljno dugo, koliko je potrebno da usvoje nova znanja i vještine.

Posebna pažnja je posvećena obuci nastavnika za korištenje alata koji su u najvećem broju besplatni za korištenje, ili se uz određenu naknadu mogu koristiti na profesionalnom nivou. Istaknuto je kako i nastavnici trebaju poštivati autorska prava i posjedovati licence za korištenje, ali da postoji pregršt web alata koji su dostupni besplatno i sasvim dostatni za kvalitetnu upotrebu u okviru online nastave i hibridnog učenja.

Tokom drugog predavanja fokus sa web alata je usmjeren ka umjetničkom sadržaju i njegovom značaju u zdravom rastu i razvoju djece i mladih. Predavanjem "Rječnik bez riječi – balet" istaknut je utjecaj baleta na fizički razvoj djece, kao i na važnost afirmacije baleta u našem društvu.

Iz Ministarstva podsjećaju i kako novi ciklus webinara ima za cilj nastaviti sa edukacijom nastavnika i stručnih saradnika na svim nivoima obrazovanja, a koje je započeto tokom prošle godine.

Cijeneći da su najveći teret ovog transfera iz školskih klupa u online okruženje pored učenika i roditelja podnijeli upravo nastavnici/ce, resorno ministarstvo je i ove godine organiziralo niz online seminara koji daju praktične i korisne odgovore/primjere na načine prevazilaženja problema u nastavi.

Ministarstvo za odgoj i obrazovanje djece i mladih Kantona Sarajevo se zahvalilo na učešću preko tri stotine ljudi zainteresiranih za unapređenje znanja i vještina putem online edukacija i pozvalo sve profesionalce da se pridruže na sljedećim webinarima koji će se realizirati već naredne sedmice.